Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms – to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way. – Viktor Frankl

Mange går i dag til diverse behandlere (kostvejleder, fysioterapeut, psykolog, mv.) med en forventning eller et håb om at få tilbudt mirakelkuren, der løser deres problemer – hurtigt og smertefrit. Virkeligheden er dog ofte en anden. At skabe virkelige resultater kræver en personlig indsats.

Eksperterne kan lytte, vejlede og hjælpe på vej, men i sidste ende er det det enkelte menneske, der bærer ansvaret for, at der sker en udvikling. Det er dig, der vælger, hvor meget personlig energi, du lægger i at sætte handling på de områder i dit liv, hvor du ønsker, at der skal ske en forandring.

Det kan lyde som en tung opgave, men i virkeligheden kan følelsen af at tage ansvar for eget liv være befriende. Dette blogindlæg handler om, hvad der sker, når vi flytter os fra at se os selv som offer af omstændighederne til at tage ansvar for vores eget liv.

Offer-mentaliteten

Ofte har mennesker, der ikke tager ansvar for deres eget liv, en følelse af at være offer for omstændighederne. I en sådan situation hersker selvmedlidenhed, og man kan have følelsen af, at verden er imod en, og at man sidder fast.

Sommetider sker der ting i vores omgivelser, som vi ikke kan kontrollere. Det vi dog kan kontrollere er, hvordan vi vælger at tænke om os selv og den situation, som vi står i.

Netop dette erfarede den østrigske psykiater Viktor Frankl (ophavsmand til citatet ovenfor), da han under 2. Verdenskrig blev sendt i koncentrationslejr. Her observerede han, at den person, vi er (og udvikler os til at være), afhænger af den måde, vi vælger at betragte modgang på.

Når vi vælger at tænke anderledes om en svær situation, tager vi ansvar for os selv og former vores fremtid.

Gaverne ved at tage ansvar for dit eget liv

Når vi tager ansvar for vores eget liv – når vi tænker og handler til gavn for vores egen udvikling – vil vi opleve, at der sker flere positive forandringer i vores liv. Nogle af disse er bl.a.:

Følelse af kontrol

Ansvar giver os en følelse af selvstændighed samt en følelse af, at det er os, der styrer vores liv, og ikke livet, der styrer os. Selvfølgelig kan der ske uventede ting – det er ikke alt, der kan kontrolleres – men vi har stadig muligheden for at vælge, hvorledes vi tænker om vores situation og vælger at handle fremover.

Du vinder

Når man tager ansvar, så vinder man. Både når man når i mål, og når man ikke gør. Hvis det du satte dig for mislykkes, så vil ansvarsfølelsen gøre det lettere for dig at lære af dine fejl (og dermed vinder du). I stedet for at bebrejde andre, hver gang noget går galt, vil din ansvarsfølelse tvinge dig til at reflektere over din personlige rolle i det, der skete. I de tilfælde, hvor du når i mål, vil sejren føles stærkere, fordi den helt og holdent tilhører dig.

Selvværd styrkes

Når du handler i overensstemmelse med dine ønsker, vil du gradvist blive mere bevidst om, hvem du er, og hvad du vil. Efterhånden som du begynder at handle, opstår den indre vinderfølelse, og du vil ikke i ligeså høj grad være afhængig af ydre ros og anerkendelse. Du vil værdsætte den, du er, og være stolt af dine bedrifter. Således styrkes din indre kerne.

Frihed

Det er dig, der er ”in charge”. Du bestemmer, du vinder, og din tro på dig selv og dit værd vokser. Det giver en enorm følelse af frihed. Hvis du ønsker forandring, har du magten til at tage ansvar og handle.

Handlekraft

Følelsen af frihed giver dig mod på at handle og ændre dit liv i en positiv retning. Ofte er det frygten for at fejle, der stopper os fra at handle. Når du tager ansvar, vil den frygt dog ikke være tilstede i ligeså høj grad, som den er, når du befinder dig i en offerrolle. Dette fordi du kender din styrke, og du ved, at fejl er med til at udvikle dig.

Der er mange fordele ved at tage ansvar for os selv og vores liv (sikkert mange flere end dem, der er nævnt ovenfor!). Helt gennemgående er dog den følelse af frihed, der opstår, når du sætter retningen for dit liv.

Mange har nok oplevet, at de sommetider føler sig fulde af power, ansvar og handlekraft, og andre gange som et offer. Hvor befinder du dig lige nu – I en selvstændig og ansvarsfuld position eller i offerrollen? Nedenfor giver jeg nogle forslag til, hvad du kan gøre for at komme tilbage til et sted, hvor føler dig myndig og fri til igen at tage ansvar for dit liv.

Sådan tager du ansvar for dit eget liv

Taknemmelighed

Når jeg oplever, at jeg sætter mig selv i en offerrolle og synes, at det hele er uretfærdigt, så stiller jeg mig selv spørgsmålet ”Er der nogen i verden, der har det værre end mig lige nu?”. Det spørgsmål sætter virkelig tingene i perspektiv. Man kommer hurtigt i tanke om ting, mennesker og muligheder, som man er meget taknemmelig for at have i sit liv. Et andet spørgsmål man med fordel kan stille sig selv er ”Hvad er gaven i mine udfordringer?” eller ”Hvad kan denne situation lære mig?” – her tvinger man sig selv til at tænke anderledes (og mere positivt) om den situation, man står i.

Tilgivelse

Vi kan have tendens til at give andre skylden for vores ulykke (”Hvis bare hun/han ikke havde forladt mig”, ”Hvis bare min far/mor ikke havde behandlet mig sådan”, etc.). Når vi gør det, forbliver vi følelsesmæssigt forbundet til dem. Vores tanker vil vende tilbage til dem igen og igen, og det vil pine os. Når du tilgiver en person, tager du ansvar, giver slip og sætter du dig selv fri.

Bed om hjælp

Hvis der er situationer, du ikke kan håndtere, så bed om hjælp. Det kan være hos familie, venner, kolleger, læge, psykolog, coach eller andre. Det er en styrke at bede om hjælp – det viser, at du ønsker forandring, og at du ønsker det bedste for dig selv. Min erfaring er, at langt de fleste mennesker med glæde vil hjælpe andre. Søg hjælpen hos mennesker, du føler dig tryg ved.

Find mening i livet

Find det i livet, der giver mening for dig. Det, som gør dig glad og som motiverer dig. Det kan være dit arbejde, en hobby, din familie, at opleve naturen, eller noget du ønsker at opnå. Med tanke på det, som giver mening for dig i livet, har du noget at kæmpe for, og det vil være lettere at tage ansvar og handle for at bevare dette.

Vær sød mod dig selv

Det er ikke nødvendigvis ”piece of cake” bare at beslutte sig for at tage ansvar for eget liv. Det er okay at have dage, hvor du rammes af selvmedlidenhed og synes, at det hele er uretfærdigt – så længe det ikke bliver styrende for, hvordan du fører dit liv. Tænk og tal om dig selv, som du ville tale til din bedste ven.

Du skaber din fremtid

Alt forandring starter fra dig. Når du beslutter dig for at tage ansvar for dig selv og dit liv, signalerer du, at du tager dig selv og dit liv seriøst. Du overlader ikke din lykke til tilfældighederne. Stil dig selv spørgsmålene ”Hvad kunne jeg godt tænke mig (mere af) i mit liv? Hvilken person vil jeg gerne være?”. Gå derefter målrettet efter at opnå det liv, du ønsker – for med ansvaret kommer friheden. Det er dig, der bestemmer, hvem du vil være.

I am not what happened to me. I am what I choose to become. – Carl Jung

Menu